Aanbod voor vluchtelingen uit Oekraïne
De oorlogssituatie, getuige zijn van geweld, je land plots moeten verlaten, de vele vragen die je hebt. De mentale gezondheid en het psychisch welbevinden van vluchtelingen staat vaak enorm onder druk. Daarnaast spelen er gevoelens van angst, bezorgdheid en onzekerheid. Zo komen ze terecht in een land waarvan ze de gewoonten en maatschappelijke structuren niet kennen. CAW biedt ook psychosociale hulpverlening aan vluchtelingen uit Oekraïne.
Voor vluchtelingen
Ben je gevlucht uit Oekraïne?
Heb je vragen, zorgen, angsten, verdriet… ?
Weet je niet waar je recht op hebt?
Dan ben je welkom in het CAW. Spreek je enkel Oekraïens of Russisch? We zorgen voor een tolk.
We zijn er om naar jou te luisteren en te horen wat je nodig hebt. We zoeken samen naar een oplossing of naar wat jou kan helpen. Als je geen Nederlands spreekt, dan kan je iemand uit je omgeving of een hulpverlener vragen om een afspraak met ons te maken.
Voor hulpvragen kan je terecht op ons gratis nummer 0800 13 500. Elke dag tussen 9 en 17 uur. We spreken Nederlands en werken samen met tolken om je zo veel mogelijk te helpen in je eigen taal.
Voor gastgezinnen en vrijwilligers
Vang jij vluchtelingen uit Oekraïne op? In jouw huis, appartement, huurwoning of op een andere plek? Of neem je een rol op als vrijwilliger om vluchtelingen te ondersteunen?
Dan speel je een belangrijke rol in het opnieuw bieden van structuur en het herstel van vertrouwen. Misschien heb je wel vragen over hoe je vluchtelingen de weg laat vinden in onze samenleving? Of hoe je hen ondersteunt in de verwerking van traumatische herinneringen?
Contacteer ons en we bekijken samen wat we voor jou kunnen doen. Je kan langskomen, bellen, mailen of chatten.
Ook voor jezelf zorgen is belangrijk
Bij jouw engagement komt heel wat kijken. Wil je jouw gasten goed ondersteunen, dan is het belangrijk om ook goed voor jezelf te zorgen.
Heb je nood aan een luisterend oor of een helpende hand? Contacteer ons en we bekijken samen wat we voor jou kunnen doen.
Je kan langskomen, bellen, mailen of chatten.
Mind-Spring
Mind-Spring is een psycho-educatief groepsaanbod voor vluchtelingen over omgaan met verdriet, verlies en rouw. De cursus helpt om stress onder controle te krijgen en mentale veerkracht te verhogen. We leren ook ontspanningstechnieken aan. Elke cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten die begeleid worden door een opgeleide trainer (die zelf vluchteling of migrant is) en een hulpverlener. Het programma verloopt in de taal van de deelnemers. Meer informatie, data en locaties vind je hier.
Emiliya, deelneemster Mind-Spring, deelt haar ervaringen over de sessies.
Tetiana-Makhan, Mind-Spring Trainer, geeft een woordje uitleg over het groepsaanbod.
Schokkende gebeurtenis
Wie een schokkende gebeurtenis meegemaakt heeft en problemen ervaart in het dagelijks functioneren, zoals slecht slapen, flashbacks, concentratieproblemen… kan terecht bij de dienst slachtofferhulp.
Slachtofferhulp biedt een integrale begeleiding en emotionele ondersteuning bij het verwerkingsproces van een misdrijf of van een traumatische gebeurtenis. Hulpverleners praten er met de cliënt over lichamelijke, emotionele en juridische gevolgen van wat er gebeurd is en zoeken naar wat helpend is in het individuele verwerkingsproces.
Hoe kan je CAW bereiken?
Met hulpvragen kan je terecht op ons gratis nummer 0800 13 500. Elke dag tussen 9 en 17 uur. Je kan ook langskomen, mailen of chatten.
Hoe kan je als professional iemand aanmelden?
Wil je iemand aanmelden voor ondersteuning of begeleiding door een CAW? Je vindt alle info op onze website.
Nuttige informatie
Bij CAW kan je terecht met psychosociale vragen, vragen rond mentale gezondheid en welbevinden. Zoek je informatie rond verblijf, opvang, rechten van vluchtelingen? Op deze websites vind je heel wat informatie:
Webinars
- Infosessie voor welzijnswerkers : aandacht voor het mentaal welzijn van vluchtelingen
- Chris Noorduin (CGG Vlaams-Brabant Oost) legt uit welke impact oorlogsgeweld en vluchtervaringen hebben op een gezin. Wat doet vluchten bovendien met je zelfbeeld? En hoe gaan mensen om met rouw, ontheemding en ontworteling?
- Psychologe Maryana Hnyp neemt ons mee in de Oekraïense cultuur. Ze vertelt onder meer over de noden van mensen uit Oekraïne en de gevoeligheden die bij hen leven.
- Bart Claes (CAW) vertelt over het aanbod aan psychosociale hulpverlening aan Oekraïense vluchtelingen en gastgezinnen.
- Geertui Serneels (Solentra) gaat ten slotte dieper in op jouw rol als welzijnswerker. Hoe herken je psychische noden en welke steun kan je geven?
- Infosesie voor vrijwilligers: Aandacht voor mentaal welzijn van vluchtelingen en jezelf
- Infosessie voor gastgezinnen: Aandacht voor het mentaal welzijn van je gasten én jezelf: herbekijk het webinar van het Agentschap Integratie en Inburgering met:
- Chris Noorduin van Centrum Geestelijke Gezondheidszorg: ‘Vluchten, een ontwortelende ervaring’
- Marieke Impens van The Human Link: ‘Oekraïense vluchtelingen in het gezin. Hoe doe ik dat?’
- Bart Claes van CAW: ‘Psychosociale hulpverlening aan Oekraïense vluchtelingen en gastgezinnen’
- Gesprek met gastvrouw Gudrun Vanderbeck
Websites
Downloadbaar materiaal
- Folder aanbod CAW voor vluchtelingen
- Folder aanbod CAW voor gastgezinnen en vrijwilligers
- Folder aanbod CAW voor professionals
- Slecht slapen, piekeren en stress? Een wegwijzer voor mensen met een migratieachtergrond: brochure in verschillende talen, ook in het Oekraïens
Wat doet het CAW nog?
Bij het CAW kan iedereen terecht met elke vraag over welzijn. Denk bijvoorbeeld aan vragen rond:
- omgaan met stress
- omgaan met een schokkende gebeurtenis
- omgaan met geld
- administratie
- wonen
- gezondheid
- je goed voelen
- opleiding of werk
- vrijetijdsbesteding
- vrienden en familie
- …