Visie, missie en partnerschap

Missie en visie

Amfora beoogt een gecentraliseerde instroomprocedure in Oost-Vlaanderen. De 4 partners bundelen de krachten om:
• Te werken aan (herval)preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag en (nieuwe) slachtoffers te voorkomen
• Het welzijn en de gezondheid van de cliënten te verhogen
• Het recht op gespecialiseerde hulp op maat van de persoon te waarborgen
We werken evidence-based volgens de ‘Risk Need Response’-principes in alle fasen van de begeleiding en behandeling. We hanteren het ‘Good Lives Model’ (GLM) als kader om alle effectiviteitsprincipes in de praktijk om te zetten.
De relatie hulpverlener-cliënt en de persoon van de hulpverlener spelen een grote rol. We zijn ons hiervan bewust en nemen dit mee bij de begeleiding.

We passen volgende principes toe bij de stappen van aanmelding, intake, begeleiding en nazorg:
Overkoepelende principes
• Mensen die seksueel grensoverschrijdend gedrag plegen of dreigen te plegen worden benaderd als mens: er is respect voor personen en hun context.
• Crimineel gedrag beschouwen we als bio-psycho-sociaal-maatschappelijk van aard.
• We stellen de cliënt centraal en vertrekken vanuit diens behoeften en talenten.
• Het Good Lives Model als overkoepelend kader om de ‘Risk Need Response’-principes toe te passen is de best mogelijke weg om preventie van SGG te bekomen.
Organisatorische principes
• Onze forensische hulpverleners worden permanent gevormd en hebben vaardigheden ontwikkeld in het toepassen van de overkoepelende praktijkkaders in ons werkveld. Ondersteuning (onder meer door opleiding, vorming, inter- en supervisie) voor de teamleden is een basispremisse om dit werk uit te voeren.
• Ze beschikken over interpersoonlijke kwaliteiten om een therapeutische relatie op te bouwen en kunnen zich gepast afstemmen op de cliëntnoden.
• Daarnaast kunnen ze via tal van werkwijzen gestructureerd en therapeutisch werken aan verandering en beschermende factoren consolideren.
• Ze verkennen maximaal de mogelijkheden om iemand die SGG heeft gepleegd (of dat zou kunnen doen) een ambulante, gespecialiseerde begeleiding en behandeling aan te bieden.
Klinische principes
• Door ambulante begeleiding en behandeling worden de belangrijkste ontstaansgronden van SGG aangepakt om effectiviteit te bereiken.
• Risico-principe: risicotaxatie geeft een zicht op de gemiddelde, statistische kans op herval. Het voorspelt niet, maar geeft wel een indicatie van welke dynamische risicofactoren belangrijke aandacht verdienen. Permanente monitoring van deze dynamische factoren en andere obstakels voor positieve verandering zal bepalend zijn voor zowel de duur als de intensiteit van de begeleiding en behandeling. Zo zal men bij een laag risico alert zijn om niet te over behandelen.
• Noden-principe: risicofactoren dienen vertaald te worden in noden verbonden met de strafbare feiten. Elke risicofactor wordt ontleed en onderzocht, in de zin dat er naast de statistische info ook een zicht is op de verklaring waarom een bepaalde risicofactor (of criminogene nood) in iemands leven aanwezig is. De belangrijkste levensbehoeften worden gedetecteerd en hieraan gekoppeld. We behandelen zo de algemene en criminogene noden, deze zijn met elkaar verbonden.
• Algemene responsiviteit-principe: verschillende therapiestijlen en –methodes die een effect hebben op verandering worden ingezet.
• Specifieke responsiviteit-principe: hoe we begeleiden en behandelen wordt afgestemd op specifieke kenmerken van bepaalde subgroepen (bijvoorbeeld: personen met een beperking), alsook aan ieder individu dat uniek is.
• Structurele toepassing van de 4 fasen van het Good Lives Model: Anamnese, Analyse, Good Lives Plan en Actie. Deze fasen worden niet-lineair en dynamisch toegepast. De basisstructuur kan op verschillende wijzen in de praktijk omgezet worden. Het is aan de therapeut en het team om de implementatie verder af te stemmen op het individu en diens context via de best passende werkwijzen.
• Er wordt gebruik gemaakt van wetenschappelijk-empirisch getoetste instrumenten waarvan aangetoond is dat ze bijdragen aan het realiseren van bovenstaande principes volgens de voorziene fases.

Partners

Voluit

Voluit vzw is sinds 1 januari 2023 de fusie-organisatie van OBRA|BAKEN en Den Dries vzw.
Voluit is een vergunde zorgaanbieder van het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap) en biedt ondersteuning op maat en op vraag aan personen met een (vermoeden van) beperking en hun netwerk.
Voluit biedt alle ondersteuningsvormen aan aan mensen met een beperking: diverse woonvormen, dagcentrum, mobiele ateliers, job coaching, mobiel-ambulante woonbegeleiding. Er is ook een forensische werking, zowel intrapenitentiaire en voor mobiel-ambulante begeleiding. Sinds 2016 is deze forensische werking partner in Amfora voor de therapie aan cliënten met een verstandelijke beperking, ASS en/of NAH. Daarnaast biedt het team van Voluit ook expertisedeling en ondersteuning rond deze thema’s.

CAW

Het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) helpt mensen met al hun vragen en problemen die te maken hebben met welzijn. Een moeilijke relatie, persoonlijke moeilijkheden, financiële, administratieve, juridische of materiële problemen. Problemen in je gezin, familie of je ruimere sociale omgeving … We bieden ook hulp aan slachtoffers en daders van geweld, misbruik en betrokkenen van verkeersongevallen en misdrijven.

CGG

CGG Adentro en CGG ScheldeDenderWaas biedt ambulante, gespecialiseerde, kwaliteitsvolle en toegankelijke hulp aan cliënten van elke leeftijdsgroep en versterkt hun omgeving en organisaties. Ambulant betekent dat cliënten op consultatie komen en niet worden opgenomen. Het CGG biedt preventie en hulpverlening op tweede lijn. Dit betekent dat we mensen en hun omgeving behandelen wanneer hulp van huisarts of de diensten maatschappelijk werk onvoldoende blijken. Alle medewerkers van CGG zijn gebonden door het beroepsgeheim en behandelen de verkregen informatie met respect voor de privacy.

Partners