Als je aangifte wil doen, is het belangrijk om zo snel mogelijk na de feiten naar de politie te gaan. Je kan ook terecht bij de Zorgcentra Na Seksueel Geweld, binnen de 7 dagen na het seksueel geweld zonder een afspraak te maken. Na 7 dagen kan dit op afspraak. Er zijn verschillende Zorgcentra in ons land. Je kan ook naar de spoeddienst van het ziekenhuis of naar je huisdokter gaan. Zij kunnen voor jou de politie inschakelen, als je dat wenst. Ook jaren na de feiten kan het voor jou of eventuele andere slachtoffers zinvol zijn om alsnog aangifte te doen.
Je kan dus ook later nog aangifte doen. De politie zal er een PV van opmaken. Maar als er een zekere tijd verstreken is sinds het misdrijf, kan de dader niet meer vervolgd worden voor zijn daden. Deze tijd noemt de verjaringstermijn en is afhankelijk van de zwaarte van de feiten.
Je kan anoniem aangifte doen van een misdrijf. In dat geval beslist het parket (na onderzoek) of ze in naam van de samenleving het misdrijf zullen vervolgen of niet (dat wordt seponeren genoemd). Is het misdrijf bewezen, dan kan de dader uiteindelijk veroordeeld worden, zelfs al blijf jij als oorspronkelijke melder volledig anoniem.
Anoniem blijven heeft wel gevolgen. Bij bepaalde misdrijven is het moeilijker om in te schatten of het parket moet vervolgen of niet omdat het moeilijker is om bewijzen te verzamelen. Daarnaast word je niet op de hoogte gebracht van wat er met je aangifte gebeurt. Je contactgegevens staan immers niet in het dossier. Wil je dat wel, is het belangrijk dat je je als ‘benadeelde persoon’ laat registreren.
Meer informatie lees je ook op seksueelgeweld.be