CAW De Kempen

CAW De Kempen staat klaar voor alle mensen in het arrondissement Turnhout. Iedereen met een vraag rond welzijn kan bij ons terecht.

Aan iedereen die in onze ingewikkelde samenleving de weg kwijt raakt, bieden wij steun en een veilige plek. Voor wie de meeste noden heeft, hebben we bijzondere aandacht. Samen zoeken we een manier om weer sterker in het leven te staan. We strijden elke dag voor een samenleving waar iedereen meetelt en gelijke kansen krijgt.

In 2023 werkten er ongeveer 200 medewerkers en meer dan 260 vrijwilligers bij CAW De Kempen.

Wat biedt CAW De Kempen?

In deze brochure lees je alles over het aanbod van CAW De Kempen.

We geven inzicht in de werking, voor wie we werken, hoe cliënten tot trajecten komen en hoe verwijzers kunnen toeleiden naar ons aanbod. Anderzijds vind je ook informatie over de financiering van onze werking.

Waar vind je ons?

CAW De Kempen is actief in de 27 gemeenten van het arrondissement Turnhout.

We bieden onze dienstverlening aan vanuit vier CAW-huizen in Herentals, Geel, Turnhout en Mol. Verder zijn er ook antenneposten in Hoogstraten, Westerlo en Arendonk.

Benieuwd naar ons jaarverslag?

Als je graag meer wil weten over wat we hebben verwezenlijkt in 2023, bekijk dan zeker eens ons jaarverslag. Elke grafiek en elk percentage staat voor de kracht van samen werken aan een betere toekomst. 

Een betrouwbare partner

CAW De Kempen wil een betrouwbare partner zijn in een hulpverleningstraject. Hoe we dat doen? Je komt het te weten in deze folder.

Directie CAW De Kempen

Maak kennis met de directie van CAW De Kempen.

Mieke Mermans, algemeen directeur CAW De Kempen

Mieke Mermans, algemeen directeur

e-mail
0486 / 07 22 29

An Van Winckel, zakelijk directeur CAW De Kempen

An Van Winckel, zakelijk directeur

e-mail
0492 / 19 32 40

Wim Duerloo, directeur Gezin en Detentie CAW De Kempen

Wim Duerloo, directeur Gezin en Detentie

e-mail
0476 / 89 04 16

Hoe we werken?

Samen doen we meer en beter

CAW De Kempen wil dat iedereen met vragen rond welzijn vlot en eenvoudig de meest geschikte hulp krijgt. Hiervoor zetten we de komende jaren in op samenwerking bij al wat we doen. Samen kunnen we meer en beter doen voor onze cliënten. We gaan in dialoog met cliënten en schakelen hun omgeving in. We betrekken collega-hulpverleners uit het CAW en uit andere diensten.

Een brede kijk en vlotte hulp

Wij staan voor sterk sociaal werk dat bereikbaar is voor iedereen met een welzijnsvraag. Met een brede blik kijken we met de cliënt naar alle levensdomeinen die welzijn kunnen beïnvloeden. We hebben aandacht voor hun basisrechten. We zoeken samen naar antwoorden en indien nodig naar vervolghulp. Rond de thema’s wonen, armoede, relaties, verslaving en justitie bieden we deze hulp zelf aan. Voor andere vragen zoeken we samen met cliënten naar de juiste ondersteuning bij onze partners. Het is onze ambitie om mensen vlot verder te helpen, zonder dat ze op wachtlijsten terechtkomen.

De cliënt centraal

De wensen en noden van onze cliënten zijn altijd ons vertrekpunt. Vanuit hun eigen kracht en talenten en die van hun omgeving werken we aan duurzame, positieve stappen. Wij kiezen om te handelen in plaats van af te wachten. Zo maken we een verschil in het leven van onze cliënten. Als hulpverleners trachten we onszelf zo snel mogelijk overbodig te maken. De meest kwetsbaren zoeken we op en ondersteunen we.

Vernieuwende samenwerking: een bereikbaar Welzijnsonthaal voor iedereen

Wij zetten in op innovatieve en gedurfde samenwerkingen met grote en kleine welzijnspartners. De motor zijn voor vernieuwende werkvormen is een rol die ons ligt. Onze ambitie is in elke gemeente met onze partners één enkele toegangsdeur te voorzien, waar mensen terecht kunnen met al hun welzijnsvragen. Ons ijkpunt is steeds het welzijn van onze cliënten en we passen onze organisatie aan om dit waar te maken. Wij blijven kritisch voor onze eigen rol en spelen in op veranderingen in de samenleving.

Actief voorkomen

We ondernemen acties om tekort aan welzijn te voorkomen en zetten projecten op aan de hand van signalen uit het werkveld. In de volgende jaren bouwen we preventie verder uit tot een volwaardige opdracht. Met engagement en deskundigheid nemen we een actieve rol op in de maatschappij. Maatschappelijke problemen kaarten we moedig aan.

Ondernemende hulpverleners

Onze hulpverleners maken het verschil. Ze durven handelen, houden van autonomie en zijn sterk gericht op samenwerking. Diversiteit qua gender, ervaring en achtergrond vinden we belangrijk. We stimuleren medewerkers om te groeien en initiatief te nemen. We voorzien hiervoor de juiste vorming en omkadering.

Geloof in vrijwilligers

Wij geloven in de kracht van vrijwilligers. Zij zijn noodzakelijk voor een goede werking van ons CAW. Vrijwilligers zijn een meerwaarde voor onze hulpverleners en hun cliënten.

We ondersteunen hen deskundig. Wij zijn dankbaar voor hun inzet en ervaring.