De integrale benadering van outreachend werken
De hulpverleners van het CAW werken niet op een eiland, ze staan intern in contact met andere teams en collega’s en extern met verschillende partnerorganisaties in Vlaanderen en Brussel. Zo ook Freia, een outreacher van CAW Brussel.
Juba is een goedlachse man van ongeveer 32 jaar. Zijn exacte geboortedatum kent hij niet. In het Berberdorp in het Rif-gebergte waar hij geboren is, werden kinderen niet direct aangegeven. Hij groeide op bij zijn ooms en tantes in Nederland. In de nasleep van de Arabische Lente werkte hij mee aan een activistische Amazign-website. Hiervoor kwam hij regelmatig in Brussel. Hij ontmoette er de liefde van zijn leven en verhuisde met haar naar Voeren. Een liefdesbaby was er vlug. Maar de liefde bleek nogal verstikkend te zijn: zijn ex was een extreem jaloerse en conflictueuze vrouw en samenleven bleek uiteindelijk onhoudbaar te zijn. Door de relatieperikelen verloor hij zijn baan, zijn huis en zijn dochter.
“Ik ben naar Brussel gekomen omdat ik hier vrienden heb die me tijdelijk onderdak konden bieden. Weken ben ik van de ene sofa naar de andere verhuisd, ondertussen op zoek naar werk en huisvesting. Maar beiden liggen niet echt voor het rapen in Brussel. Ik werd er moedeloos van. Ik heb in die tijd ook vaak op straat geslapen en soms in een daklozenopvang waar ik echt geen reclame voor wil maken omwille van het gebrek aan privacy, de strikte regels en het totaal ontbreken van ondersteuning. Uiteindelijk ben ik in een inburgeringstraject gestapt om beter Nederlands te leren. Daar kreeg ik terug structuur in mijn leven en had ik iets om handen.”
“Met Freia heb ik letterlijk en figuurlijk heel wat kilometers afgelegd, zij begeleidde me bij elke stap die ik zette om mijn leven terug op de rails te krijgen.”
“Toen kwam Freia in mijn leven. Ik leerde haar kennen via het project Groei! dat mensen in armoede ondersteunt om door te stromen naar een opleiding of werk. Met Freia heb ik letterlijk en figuurlijk heel wat kilometers afgelegd, zij begeleidde me bij elke stap die ik zette om mijn leven terug op de rails te krijgen. Echter zonder het van me over te nemen. Ze hielp me een kleine maar betaalbare studio te vinden. Omdat ik terug een referentieadres had, kon ik toen een advocaat nemen om bezoekrecht voor mijn dochter af te dwingen. Meester Appeltants die zitting heeft in het CAW heeft hiervoor gezorgd. Ik zie mijn dochter, die ondertussen vier jaar is, sinds januari een keer per maand in de bezoekruimte van CAW Limburg in Genk.”
“Ik vond het in het begin moeilijk om hulp te vragen.”
Ook professioneel gaat het Juba voor de wind. Via Groei! heb ik nu een tijdelijke baan als IT-er. Opleiding krijg ik op de werkvloer en binnen twee jaar ben ik klaar om op de reguliere arbeidsmarkt een job te zoeken.”
Stilaan voelt hij zich ook psychisch beter en sterker: “Ik heb me bij tijden heel eenzaam en down gevoeld. Nutteloos ook. Maar nu ik terug een dak boven mijn hoofd heb, een job waar ik me nuttig maak én veel in bijleer, voel ik me terug in staat om een goede vader te zijn voor mijn dochtertje. Ik vond het in het begin moeilijk om hulp te vragen. Doordat Freia zo doortastend is en me steunt, durf ik terug voor mezelf op te komen.”
(* fictieve naam om de anonimiteit te waarborgen)
Tekst: Bianca de Wolf / Foto: Atilla Erdem