Ik had nood aan ontmoeting en verbinding
“Op een bepaald moment was ik mezelf volledig aan het opsluiten en moest ik mijn zinnen verzetten. Ik had nood aan ontmoeting en verbinding. Eenzaamheid is volgens mij een van de voornaamste redenen waarvoor mensen naar de Inloop komen, om de leegte op te vullen.” Kris is vrijwilliger in het Inloophuis in Kortrijk.
De Inloop is daar meer dan 20 jaar geleden ontstaan om mensen in een kwetsbare situatie de nodige ondersteuning te bieden. Deze doelgroep heeft een grote kans om in een isolement terecht te komen en te vereenzamen. Met de Inloop willen we een ‘ankerplaats’ bieden met laagdrempelige dienstverlening en ontmoeting.
Zo is er de gelegenheid om vrijblijvend binnen te lopen om een kop koffie of een kom soep te drinken, een praatje te slaan, wat gezelligheid te vinden of gewoon de krant te lezen. Ook worden regelmatig activiteiten georganiseerd in of buiten de Inloop. De Inloop neemt ook een signaal- en brugfunctie op met als doel de noden en het aanbod van diensten beter af te stemmen op elkaar. De doelgroep wordt bovendien gestimuleerd en geactiveerd in de werking van de Inloop zoals helpen met de bar, croque-monsieurs bakken, alles op orde zetten, de sociale wandeling, de kaartnamiddagen, soep maken …
Kris was vroeger cliënt en is nu vrijwilliger in de Inloop. Hij staat ons ook met raad en daad bij in onze cliëntenraad.
Een veilige haven
Wat is de inloop voor jou?
“De Inloop voor mij een veilige haven waar (professionele) hulp altijd aanwezig is en verbinding met anderen mogelijk is. Het is zelfs zo dat ik er een goede vriendengroep aan overhoud. Het is een plaats waar je gewoon naartoe kunt gaan en ontmoetingen kunt hebben met zowel professionelen als bezoekers en cliënten. De Inloop en het CAW hebben mij sterk geholpen uit mijn isolement te kruipen. Hierdoor ben ik gaan beseffen hoe belangrijk ontmoeting en een sociaal netwerk is.”
Hoe heb jij het Inloophuis leren kennen?
“Op een bepaald moment was ik mezelf volledig aan het opsluiten en moest ik mijn zinnen verzetten. Ik had nood aan ontmoeting en verbinding. Eenzaamheid is volgens mij een van de voornaamste redenen waarvoor mensen naar de Inloop komen, om de leegte op te vullen. Andere redenen zijn de nood aan een babbel, ‘uit uw kot komen’, sociaal netwerk uitbouwen …”
“Het helpen zit hem in de kleine dingen, zoals gewoon aanwezig zijn, bereikbaar zijn en laten weten dat je er bent.”
Het kleine helpen betekent veel meer dan we denken
Je engageert je als vrijwilliger in het Inloophuis. Wat heeft jou daartoe gedreven?
“Dat had ook te maken met mezelf opsluiten. Mijn begeleider gaf mij het voorstel om als vrijwilliger in de Inloop te werken. De Inloop is voor mij als een tweede thuis, dus was dat voor mij ideaal. Dit zorgde voor een bezigheid, een stimulans, mij nuttig voelen, ontmoetingen, andere mensen kunnen helpen,… Zo kook ik bijvoorbeeld graag en merk dat dit een ideale manier om verbinding te maken.
Het kleine helpen betekent veel en meer dan we denken. De stimulans is zelfs zo groot geworden dat ik nu vrijwilligerswerk doe bij nog andere organisaties en ook deelneem aan de cliëntenraad. De informatie uit de cliëntenraad geef ik op mijn beurt door in de Inloop tijdens de losse contactmomenten. Zo voel ik dat de bezoekers van de Inloop meer begrip krijgen voor bepaalde veranderingen of beslissingen in het beleid. Ik voel ik mij een ambassadeur van het CAW in de Inloop.”
“Het heeft mij sterk geholpen uit mijn isolement te kruipen. Hierdoor ben ik gaan beseffen hoe belangrijk ontmoeting en een sociaal netwerk is.”
Ken jij veel mensen die in eenzaamheid vertoeven? Hoe merk jij dat? Wat zou hen daarin helpen?
“Ja, veel mensen hebben nood aan een babbel, een luisterend oor, een wandeling, aanwezigheid van mensen in de buurt … Dat zijn de mensen die je meestal niet ziet of hoort. Ze zitten in hun isolement en weten niet hoe hieruit te komen. Ze zijn moe, neerslachtig, voelen zich psychisch niet goed in hun vel, zitten met angst … Het helpen zit hem in de kleine dingen, zoals gewoon aanwezig zijn, bereikbaar zijn en laten weten dat je er bent. Wat ook belangrijk is om te weten is dat als je wil dat er iets verandert, dat een ander het niet voor jou zal kunnen doen. Je moet het uiteindelijk zelf willen doen, al dan niet met de nodige ondersteuning.”
Iedereen welkom
Wat is volgens jou de meerwaarde van een inloophuis?
“Het goede aan de Inloop is dat je niet per se cliënt moet zijn om naar de Inloop te mogen komen. Iedereen mag naar de Inloop, al dan niet met een hulpvraag. Sinds kort is er ook een straatverpleegkundige aanwezig op sommige tijdstippen. Bij haar kunnen we terecht voor medische eerstelijnszorg, maar ook voor psychische zorg. Als er meer hulp nodig is, wordt er gekeken naar een gepaste doorverwijzing.”
Is er een advies dat je andere mensen zou willen geven?
“Kom gewoon af en de rest komt vanzelf. Iedereen is hier welkom. En wees gewoon jezelf.”
Interview: Aurélie Lebrun