Getuigenis

Jurgen verblijft al jaren in tijdelijke woonoplossingen

“Als ik een goeie woning vind, richt ik meteen de slaapkamers van mijn kindjes in.”

Jurgen zoekt al jaren naar een degelijke, betaalbare woning, waar ook zijn drie kindjes kunnen logeren. In 2015 moest hij zijn woonst verlaten, maar vond geen alternatief binnen de tijd die hij kreeg. Gelukkig vond hij de weg naar de opvangmogelijkheden van het CAW.

Drie maand om woning te verlaten

Jurgen kwam in 2015 in Antwerpen wonen. Hij trok in een kleine studio, als tussenoplossing. Met de bedoeling om rustig uit te kijken naar een grotere woonst. Maar toen werd het pand verkocht en kreeg hij drie maanden tijd  om de woonst te verlaten.  Na 3 maanden had Jurgen geen nieuwe woonst gevonden en kwam hij in contact met de Steenhouwer, een inloopcentrum van CAW Antwerpen. “Daar wezen ze me de weg naar de opvang. Een week later kon ik terecht in de Passant. 

In De Passant leefden 38 bewoners samen in groep. Deze groepsopvang van CAW Antwerpen bestaat intussen niet meer. Ze werd gaandeweg afgebouwd zodat het CAW kan inzetten op tijdelijke, woongerichte oplossingen. Jurgen verhuisde eerst mee naar een nieuwe locatie waar er in kleinere groep van vijf samengeleefd werd. “Iedereen had zijn eigen kamer, maar er was nog een gemeenschappelijke keuken. Als je wou koken moest je altijd zien of er al iemand anders aan het koken was.” Intussen is ook die vorm van groepswonen omgevormd naar studio’s waar cliënten zelfstandig wonen.

Van opvang naar tijdelijke studio

Jurgen verblijft intussen in zo’n studio, in afwachting van een geschikte sociale huurwoning. De kindjes zijn hier al een paar keer geweest en ze vinden het hier tof. Maar ze kijken wel uit naar een plek waar ik kan blijven.”  

De studio waar Jurgen nu woont maakt deel uit van een gebouw dat CAW Antwerpen huurt. Vijf cliënten kregen hier een tijdelijk onderkomen. Jurgen: “Hier kan ik zelfstandiger wonen en dat bevalt me. Er is begeleiding en er is een sociale huisbaas die we kunnen aanspreken. Dat is goed geregeld.”

“Hier kan ik zelfstandiger wonen en dat bevalt me”

Het CAW staat garant voor het betalen van de huur, zorgt voor begeleiding en neemt de rol op van sociale huisbaas. De sociale huisbaas zet in op woonvaardigheden en het bewaken van de huisregels, onderhoud van de woning, …. De begeleider en sociale huisbaas werken nauw samen.  

Jurgen vindt het alvast een goed systeem. “Als ik een huisbaas was zou ik meteen verhuren aan organisaties zoals het CAW. Als verhuurder ben je zeker dat de huur betaald wordt en iemand neemt de de rol van sociale huisbaas op. Het CAW heeft al heel veel voor mij betekend. Via de Steenhouwer kon ik in de opvang terecht. Via de opvang kreeg ik ook begeleiding. Ik werd geholpen met mijn verwerkingsproces, want ik heb al te veel meegemaakt. Sinds 2011 heb ik meer dan 10 mensen verloren. Ik heb dat eerst allemaal zelf proberen verwerken. Maar ik ging er constant aan onderdoor. Tot ik in de opvang kwam. Daar hebben ze gezorgd dat ik de nodige hulp kreeg. Ik werk nu zelf als vrijwilliger voor de Steenhouwer.”

Zoektocht naar een duurzame oplossing

Jurgen zoekt intussen al jaren naar een betaalbare woning waar hij ook zijn drie kinderen kan ontvangen. Hij staat al een tijd op de wachtlijst voor een sociale huurwoning. Maar omdat hij drie kinderen heeft, is er voldoende ruimte nodig. Zijn oudste zoontje is fysiek en mentaal zwaar gehandicapt. Een lift of gelijkvloers appartement is dus een vereiste. Dat maakt zijn zoektocht niet gemakkelijker. Zijn grootste probleem is het budget. “Mijn maximum budget is 750 euro, all in. Op de private huurmarkt vind je daar heel weinig voor. Ik leef van een uitkering. Ik wil heel graag werken, maar moet aangepast werk vinden door mijn gezondheid. Ook dat vind ik voorlopig niet.”

Tijdelijke woonoplossingen in wooncrisis

Jurgen is gelukkig nooit op straat beland. Maar hij woont al 6 jaar in een ‘tijdelijke woonvorm’. “Ik zou een gat in de lucht springen als ik nieuws krijg dat er een geschikte woning voor mij gevonden is. Ik richt meteen de slaapkamers van mijn kindjes in, zodat ze in het weekend en in de vakanties meer kunnen komen. Mijn kinderen zijn mijn grootste geluk.”

“Ik zou een gat in de lucht springen als ik nieuws krijg dat er een geschikte woning voor mij gevonden is”

Tot het zover is, kan hij nu wel al op een zelfstandige manier wonen en zijn kinderen af en toe ontvangen.

CAW Antwerpen is er van overtuigd dat een woongerichte aanpak van dak-en thuisloosheid werkt. Om dit principe verder te kunnen implementeren, zijn we op zoek naar 100 panden om te huren!

Ben je eigenaar, verhuurder of makelaar?

Ontdek hier de voordelen van verhuur aan CAW Antwerpen

Meer weten over onze woongerichte aanpak van dak- en thuisloosheid ?

Lees het hier.

Beeld: ©️ Atilla Erdem
Tekst: Lies Debouver