Broeken en babbels
In de Mechelsestraat te Leuven blinkt al bijna 38 jaar een fraaie tweedehandswinkel tussen de grote kaaswinkels en boetieken. Die winkel, de Kapstok, wordt met veel passie en gedrevenheid uitgebaat door vrijwilligers van CAW Oost-Brabant. Onder hen Leen, die ons meeneemt in de grote en kleine verhalen van de winkel.
449 volwassenen, 43 kinderen, 9 baby’s. De Kapstok, tweedehandswinkel van CAW Oost-Brabant, hielp het voorbije jaar 501 mensen door hun kleding te schenken. Hulpverleners van het CAW kunnen hun cliënt met een Kapstokbon doorverwijzen naar de winkel, waar ze met veel respect en in alle discretie verder geholpen worden door de verkoopsters.
“Met een Kapstokbon hebben mensen in nood recht op een gratis outfit, dat zijn gemiddeld zo’n vijf kledingstukken. Je moet maar eens rekenen!” vertelt Leen met enige trots. Dus dat doen we: meer dan 2500 weggeschonken artikelen, met hier en daar oogluikend een extra paar sokken tijdens de koude wintermaanden. Al zijn vaak zij die het het hardst nodig hebben, de meest bescheiden mensen. “Zo hielp ik eens een man die dakloos was bij het uitkiezen van kleren. Hij stond erop dat hij genoeg had aan een broek en een jas, omdat er nog zo veel mensen zijn die kledij nodig hebben.”
Ook mensen in moeilijkheden hebben het recht om in een fraaie, verzorgde winkel binnen te stappen.
Leen is doordrongen van het idee dat iedereen recht heeft op goede kleren. Sinds een paar jaar verzorgt ze, samen met medevrijwilliger Riet, het reilen en zeilen in de Kapstok. Waar Riet instaat voor de warme relaties met vrijwilligers, andere handelaren en de stad, zet Leen haar schouders onder de praktische kant van een winkel uitbaten. Zo bewaakt ze mee de uitstraling van de Kapstok. “We hebben enkele vrijwilligers met jaren ervaring in retail, die zorgen dat de winkel altijd tiptop oogt. Geschonken kledij met gaten, scheuren of vlekken belandt nooit in onze rekken. Ook mensen in moeilijkheden hebben het recht om in een fraaie, verzorgde winkel binnen te stappen. Die trots zit er bij alle vrijwilligers van de Kapstok ingebakken,” vertelt Leen.
De ligging van de Kapstok – in een charmante winkelstraat in hartje Leuven – nodigt evenzeer dagjesshoppers of mensen die bewust tweedehands zoeken uit om binnen te springen. “Er zijn zelfs groepjes vriendinnen die wekelijks de Kapstok bezoeken om tussen de speciallekes te snuisteren,” weet Leen te vertellen. “Ook jongeren komen steeds vaker bij ons langs. Tweedehands is hip.” En die speciallekes? “Al onze kleding wordt verkocht aan vaste prijzen. Een broek kost bijvoorbeeld zes euro, een trui vijf euro. Maar soms schenken mensen echte merkkledij, die we dan als specialleke in het rek hangen. Het gebeurt dat je bij de Kapstok een Dries Van Noten vindt en dan betaal je daar dus iets meer voor. Al valt dat uiteindelijk nog goed mee bij ons,” lacht Leen. Dankzij die speciale kledingstukken kan de winkel het hoofd boven water houden én de werking van CAW Oost-Brabant ondersteunen.
Dat is waar de Kapstok voor staat: de hand reiken naar mensen die het moeilijk hebben.
Toch komen de mensen niet enkel naar de Kapstok voor een nieuwe outfit. Zowel de vrijwilligers als de klanten halen er hun hart op aan een goed gesprek. Leen herinnert zich een moeder en zoon die langskwamen met een Kapstokbon: “Ze vertelden ons dat ze uit Wallonië kwamen en echt alles kwijt waren geraakt tijdens de overstromingen in 2021. Dat is schrijnend om te horen. Als we hen dan met een luisterend oor en extra kleren verder kunnen helpen, ja, dat maakt echt mijn dag.”
Mensen die in armoede leven ervaren vaak ook sociale isolatie. Dat heeft een enorme impact op je mentaal welzijn. “De klanten weten dat onze vrijwilligers open staan voor hun verhaal en passeren soms in de winkel louter voor een babbeltje. Dat is waar de Kapstok voor staat: de hand reiken naar mensen die het moeilijk hebben.”
Je vindt tweedehandswinkel de Kapstok in de Mechelsestraat 32, 3000 Leuven. Meer info kan je nalezen op de website.
Zitten je kasten vol met kleren die je niet meer draagt? Breng ze naar de Kapstok of geef ze af in het CAW-huis (Redingenstraat 6, 3000 Leuven). Let wel: de kleding moet proper en in goede staat zijn, zodat we ze een volwaardig tweede leven kunnen geven!