Buddy’s helpen je doorheen een moeilijke periode
In dit interview delen we het verhaal van Kathy, een 46-jarige vrouw die na een moeilijke periode haar weg naar herstel vond, mede dankzij de hulp van een buddy. Kathy vertelt openhartig over haar ervaringen en hoe het contact met haar buddy, Muriel, haar leven veranderde. Ze legt uit hoe de begeleiding van een buddy haar stap voor stap hielp om opnieuw een normaal leven te leiden, iets wat eerder onmogelijk leek.
Stel je even voor.
“Ik ben Kathy, 46 jaar en ik zit al tweeëneenhalf jaar thuis met een depressie en burn-out. Momenteel doe ik alle dagen vrijwilligerswerk in de voedselbank. Ik ben kok van opleiding en ik heb jaren op de planken gestaan als comedian.”
Welke meerwaarde biedt een buddy jou in je dagelijkse leven?
“Muriel, mijn buddy, is er gekomen na een hele donkere periode in mijn leven. Via slachtofferhulp ben ik in contact gebracht met de buddywerking. Ik kwam niet meer buiten omdat ik heel veel schrik had om mensen uit mijn verleden tegen te komen. Buddy Muriel heeft er voor gezorgd dat ik dit weer durfde. Ik durfde eindelijk ook weer zelf boodschappen te doen. Het grote verschil tussen wat slachtofferhulp voor mij heeft gedaan wat buddywerking doet is dat slachtofferhulp vooral helpt bij het verwerken van je trauma, maar een buddy komt veel dichter bij jou te staan als persoon. Een buddy maakt echt het verschil in jouw leven! Alles was voor de meeste mensen vanzelfsprekend was, zoals boodschappen doen, ging niet meer voor mij. Hierin heeft mijn buddy mij enorm gesteund en geholpen. Zij heeft ervoor gezorgd dat ik terug een normaal leven kon leiden zoals iedereen.”
Hoe zou je de relatie tussen jou en je buddy beschrijven?
“Onze relatie blijft heel speciaal. Ik ben haar enorm dankbaar voor de inzichten die zij mij bijgebracht heeft. Zelfs na de buddywerking, helpen wij elkaar nog. Zij heeft mij enorm geholpen en nu help ik haar. Dit doe ik doordat ik haar toelating heb gegeven om bij mijn juridische gesprekken bij te mogen zijn, omdat deze materie haar enorm interesseert. Buiten deze gesprekken hebben wij geen contact meer omdat dit ook een vooropgestelde regel was tussen de buddy en de cliënt.”
Hoe hebben jullie die relatie kunnen opbouwen?
“Wij zijn beiden zeer sociaal, wat er voor zorgde dat ons eerste gesprek al meteen heel vlot verliep. Ik ben ook een open boek en heb haar alles meteen verteld wat ze wou weten of wat ik wou zeggen tegen haar.”
Wat waren jouw verwachtingen van een buddy?
“Helemaal geen! Alle hulp die ik op die moment kon krijgen, heb ik altijd met open armen ontvangen.”
Hoe komt zo’n samenwerking met een buddy tot stand?
“Zowel slachtofferhulp als de buddycoach hebben met mij een gesprek gehad om te vragen of ik dit zag zitten. Ze hebben mij toen ook verteld dat dit om een korter traject zou gaan, een traject van zes maanden. Ik ging volledig akkoord, en al snel volgde er een eerste gesprek met Muriel.”
Wat was voor jou het moment waarop je het gevoel had dat je buddy echt een verschil kon maken in jouw leven?
“Dit was eigenlijk al vanaf ons eerste momentje samen. Muriel nam mij mee naar buiten voor een wandeling en nadien zijn we samen een terrasje gaan doen. Dit was een van de mooiste momenten sinds jaren. Gewoon een terrasje, koffietje, koekje en dit delen met iemand die je steunt en naar je luistert is fantastisch. Wat Muriel mij ook meteen gaf, was dat veilige gevoel. Vanaf dag één voelde ik mij heel veilig bij haar, ik had opnieuw het gevoel dat ik zorgeloos buiten kon komen.”
Welke veranderingen heb je bij jezelf opgemerkt sinds je een buddy hebt?
“Zij heeft ervoor gezorgd dat ik weer zonder nachtlampje durf te slapen. Ik denk niet dat zij zelf weet dat zij hiervoor gezorgd heeft, maar voor mij was dit een hele grote stap. Vroeger sliep ik altijd met een nachtlampje omdat ik bang was. Sinds ik Muriel ken, voel ik mij weer sterker als persoon en voel ik mij ook weer veilig in mijn eigen huis. Dit lijkt voor velen iets ‘onnozel’, maar voor mij was dit een belangrijke stap. Ook als persoon heeft zij mij enorm laten groeien. Zij vertelde mij dat er na een tegenslag altijd weer iets goeds op mijn pad zou komen en dat is ook effectief zo. Ze heeft mij ook laten inzien dat ik van heel ver kom en dat ik hele grote stappen in de goede richting gemaakt heb. Daarom mogen kleine tegenslagen mij niet van de wijs brengen.”
Hoe ging het afsluiten van de buddywerking?
“Het is natuurlijk een enorm gemis, maar ik wist op voorhand dat dit traject maar tijdelijk was, waardoor ik hier goed op voorbereid was. Ik ben vooral dankbaar dat zij mij zes maanden heeft begeleid en gesteund, want deze maanden hebben voor mij echt het verschil gemaakt in mijn leven.”
Welke boodschap wil je meegeven aan iemand die overweegt een buddy te krijgen?
“Zeker doen want buddy’s zijn goud waard! Zij helpen je door een heel moeilijke periode in je leven. Zij hebben ook helemaal geen vooroordelen en gaan jou als persoon centraal stellen.”
Buddy zijn voor iemand … Iets voor jou?
Op een zinvolle manier het verschil maken in het leven van anderen? Dat doe je bij CAW Oost-Vlaanderen, het Centrum Algemeen Welzijnswerk. Onze organisatie draait op de kracht van een diverse groep vrijwilligers en buddy’s. Samen zetten we ons in tegen onrechtvaardigheid en ondersteunen we de meest kwetsbaren. En hier is het mooie: bij CAW sta je er nooit alleen voor. Met permanente vorming en een warme omkadering bieden wij je de nodige ondersteuning.
Kiezen voor CAW Oost-Vlaanderen betekent kiezen voor een lokale organisatie die dicht bij huis is maar groots in impact.
Tijd om het verschil te maken – wordt buddy bij het CAW! Ontdek hier onze vacatures voor vrijwilligers en buddy’s.