CAW Antwerpen

5 tips om een goede bondgenoot tegen racisme te zijn

Meer en meer mensen vragen zich af wat ze zelf kunnen doen om racisme te bestrijden. Ze hebben de indruk dat ze als individu machteloos staan. Toch zijn er concrete dingen die je kan doen om een bondgenoot tegen racisme te zijn.

Mariam El Osri en Maria Arredondo van Atlas, geven vijf concrete tips.

1. Verdiep je in thema’s die je nog niet genoeg begrijpt

Bekijk documentaires en films, lees artikels en boeken of beluister podcasts die gaan over racisme en discriminatie. Zo krijg je meer inzicht in de (on)zichtbare manieren waarop racisme in onze samenleving werkt. Zoek je nog inspiratie? Hier vind je enkele kijk- lees- en luistertips.

Zo krijg je meer inzicht in de (on)zichtbare manieren waarop racisme in onze samenleving werkt.

2. Luister naar verhalen

Ken je mensen die zelf racisme of discriminatie hebben meegemaakt? Luister dan naar hun persoonlijke verhalen.

Je zal je misschien ongemakkelijk of schuldig voelen, of net de behoefte voelen jezelf te verdedigen. Dat is normaal, maar door te luisteren naar ervaringen kan je je beter verplaatsen in de gevoelens van slachtoffers van racisme en discriminatie en begrijp je wat voor effect die ervaringen hebben op hun dagelijks leven.

3. Praat met je eigen omgeving

Ga in gesprek met familieleden en vrienden over racisme en discriminatie. Soms is het moeilijk om een standpunt in te nemen dat ingaat tegen dat van familie of vrienden. Het is niet voldoende je afzijdig te houden en racistische uitspraken te laten passeren.

Spreek hen expliciet aan wanneer ze een racistische grap maken, beledigende woorden gebruiken of zich negatief uitlaten over vluchtelingen. Laat duidelijk weten dat je hun uitspraken niet oké vindt.

Het is niet voldoende je afzijdig te houden en racistische uitspraken te laten passeren.

Je zal nooit alle vooroordelen kunnen wegnemen, maar door het gesprek te blijven aangaan help je mensen wel om zaken vanuit een andere invalshoek te bekijken.

4. Begin met kleine veranderingen in je omgeving

Ook je individuele verantwoordelijkheid telt. Kijk hoe je zelf kansen kan creëren voor iedereen.

Bijvoorbeeld:

  • Verspreid de verhalen van mensen die gediscrimineerd worden en versterk zo hun stem.
  • Stel op je werk voor om meer mensen met diverse achtergrond aan te nemen om de creativiteit in het team te vergroten.
  • Werk mee aan gedragsregels voor supporters bij de sportclub waar je kinderen spelen.

5. Wees een actieve medestander    

Reageer altijd wanneer iemand geconfronteerd wordt met racisme. Als je zwijgt, word je een deel van het probleem. Steun geven aan iemand die racistisch wordt behandeld is ook reageren.

Als je zwijgt, word je een deel van het probleem.

 

Dit artikel is een herwerking van het artikel Racisme (her)kennen van Karen Van Asbroeck dat verscheen in Atlas Magazine op 10/08/2020.