Maak een zorgenvriendje!

Ook kinderen zijn soms rechtstreeks of onrechtstreeks slachtoffer van misdrijven en schokkende gebeurtenissen. Onze hulpverleners gaan vaak met hen in gesprek samen met een zorgenvriendje, een knuffel waar ze hun vragen, problemen en angsten aan kwijt kunnen. 

Angst, verdriet of zorgen kunnen zwaar op de schouders van kinderen drukken. Het uiten van gevoelens is niet altijd even makkelijk. Onze hulpverleners schakelen dan vaak een zorgenvriendje in, een knuffel met een bijzondere eigenschap; een mond met een rits. Dit geeft kinderen de mogelijkheid om hun zorgen op te schrijven of te tekenen en ze dan veilig op te bergen in hun knuffel. Het zorgenvriendje ‘luistert’ zonder oordeel en helpt bij het verwerken van gevoelens.

Het concept is eenvoudig, maar krachtig. Kinderen kunnen:

  • Hun zorgen of angsten (laten) opschrijven of tekenen.
  • Het briefje in de mond van de knuffel stoppen.
  • De rits sluiten en symbolisch hun zorgen ‘loslaten’.

Een zorgenvriendje lost het probleem niet meteen op, maar biedt wel een veilige manier om gevoelens te uiten.

Voor kinderen die te maken hebben met traumatische ervaringen, zoals mishandeling, verlies of andere ingrijpende gebeurtenissen, kan een zorgenvriendje een waardevolle steun zijn. De knuffel lost het probleem niet meteen op, maar biedt wel een veilige manier om gevoelens te uiten. Zo zetten onze collega’s van slachtofferhulp deze knuffels in om kinderen een extra hulpmiddel te geven bij het verwerken van hun ervaringen.

Wil je zelf een zorgenvriendje maken? Ga meteen aan de slag met deze patronen.
Hoe je precies kan werken met Zorgenvriendjes lees je in deze brochure.
We maakten ook een kaart die je samen met de knuffel kan afgeven.

Wil je zorgenvriendjes maken voor Slachtofferhulp van CAW? Laat het ons weten via info@caw.be en wij brengen je in contact met een CAW in je buurt.