Mensen met een hart voor vrijwilligerswerk

Marleen en Godelieve zijn al jaren vertrouwde gezichten aan de balie van het CAW in Dendermonde. In dit interview delen ze hun ervaringen, ontroerende momenten en de motivatie die hen drijft. Ook geven ze een inkijkje in hun bijzondere avond met Wouter Torfs en hopen ze anderen te inspireren om zelf de stap te zetten naar vrijwilligerswerk.

Hoeveel jaar zit jij al aan de balie in Dendermonde, Marleen?

“Al zeker meer dan 10 jaar. Ik doe het heel graag, omdat ik graag met mensen werk en voor mensen werk. En ik voel mij ook nuttig voel in het CAW. Het geeft ook meer zin aan mijn leven.”

Dat is mooi. Godelieve, waarom doe jij het?

“Mij geeft het ook voldoening. Het werk staat mij aan. Er is iets dat ik toch wel leuk vind, want anders zou ik het al zo lang niet doen. Ik ben al vrijwilliger sinds begin 2015. Ik vind het ook leuk om met jongere mensen te werken, en ik geniet van hun enthousiasme voor hun werk. Ik neem de telefoon op, en onthaal de mensen die langskomen: ik laat hen plaats nemen in de wachtzaal en verwittig hun hulpverlener. ’s Avonds doe ik ook wat telwerk van de inkomsten van de Winckel. Marleen doet ongeveer hetzelfde, maar dan ’s avonds tijdens de avondpermanentie.”

Hebben jullie bij het uitvoeren van jullie vrijwilligersopdracht al beklijvende dingen meegemaakt?

“Er kwam eens een koppel met twee kindjes langs, en toen bleek dat er buiten nog kinderen in de wagen zaten. Ik heb hen ook binnen gevraagd, en toen kwam uit dat het volledige gezin in hun auto woonde. Het was best confronterend dat zoiets in deze tijd nog kan.”

Godelieve, heb jij iets speciaals meegemaakt aan de balie?

“Wat mij is bijgebleven, was van een koppel dat ruzie maakte. Het was blijkbaar al een ganse namiddag aan de gang. Ze zochten opvang, maar blijkbaar waren er bij ons al eerder problemen geweest. Wanneer we ’s avonds vertrokken, gingen ze samen weg met al hun gerief in zo’n buggy. Toen kwam de politie, en de man ging lopen, achtervolgd door de politieagenten.”

Hoe zijn jullie bij het CAW terechtgekomen?

“Godelieve via een oproep in Kerk en Leven. En ik kende het CAW van toen ik nog in Brussel in de banksector werkte. Ik beheerde de rekeningen van openbare besturen, en op die manier kwam ik de naam CAW tegen. Eigenlijk wou ik altijd al met mensen werken, maar het is nu eenmaal anders gelopen in mijn leven. Ik ben vrijwilliger geworden door eerst naar een infovergadering van het CAW te gaan, dan heb ik het eens geprobeerd, en van een is het andere gekomen.”

Ik vind het ook leuk om met jongere mensen te werken, en ik geniet van hun enthousiasme voor hun werk.

Jullie mochten, als winnaars van de fotowedstrijd, gaan dineren met Wouter Torfs. Vertel daar eens wat meer over.

“We hebben op het vrijwilligersfeest sfeerfoto’s genomen, en blijkbaar waren we bij de zes beste. De prijs was dat we mochten gaan eten met Wouter Torfs. Die avond is heel goed meegevallen. Het is een heel minzaam man, en hoop dat hij de CAW’s de nodige kennis zal meegeven. Zoals in dat tv-programma waar hij beginnende ondernemers raad geeft. Hij kan ook goed luisteren en leek oprecht geïnteresseerd in wat wij deden.”

Wij hopen ook op Wouter Torfs om vrijwilligerswerk een beetje uit te dragen. Zoals jullie nu ook doen via dit interview. Wat zouden jullie zeggen om twijfelaars over de streep te trekken?

“Ik zou zeggen probeer het gewoon. Want als je het niet gedaan hebt, kan je het ook niet weten. Wij hebben mensen aan de telefoon en laten mensen binnen, maar wij zijn geen hulpverleners. Dus eigenlijk zijn wij gewoon het eerste contact. Wat heel belangrijk is, is dat je hen vriendelijk ontvangt. Sowieso hebben wij altijd een heel goede ondersteuning van het vast personeel. Dus hoeven ze zeker geen schrik te hebben van eraan te beginnen. Als er iets is kunnen wij altijd terecht bij de professionele medewerkers. Wij leiden ook nieuwe vrijwilligers op: de oude garde legt alles uit aan de nieuwkomers.”

Vrijwilliger zijn of buddy worden … Iets voor jou?

Op een zinvolle manier het verschil maken in het leven van anderen? Dat doe je bij CAW Oost-Vlaanderen, het Centrum Algemeen Welzijnswerk. Onze organisatie draait op de kracht van een diverse groep vrijwilligers en buddy’s. Samen zetten we ons in tegen onrechtvaardigheid en ondersteunen we de meest kwetsbaren. En hier is het mooie: bij CAW sta je er nooit alleen voor. Met permanente vorming en een warme omkadering bieden wij je de nodige ondersteuning.

Kiezen voor CAW Oost-Vlaanderen betekent kiezen voor een lokale organisatie die dicht bij huis is maar groots in impact.

Tijd om het verschil te maken – wordt buddy bij het CAW! Ontdek hier onze vacatures voor vrijwilligers en buddy’s.