Ondersteuning van werkzoekenden met B-OOST-SCHELDELAND

De Vlaamse Regering streeft naar een tewerkstellingsgraad van 80%. Om dit te bereiken, wil ze ook mensen activeren die door diverse problemen sociaal uit de boot vallen. Door verschillende zorgverstrekkers samen te brengen, wordt re-integratie mogelijk gemaakt. In B-OOST-SCHELDELAND is zo’n samenwerking op poten gezet.

B-OOST-SCHELDELAND is een partnerschap tussen Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Wetteren, Wichelen en Zele. Met de financiële steun van de Europese Unie en Vlaanderen start het de komende 6 jaren begeleidingstrajecten op voor personen met problemen op meerdere levensdomeinen. Het doel is dat deze mensen via de juiste begeleiding opnieuw hun weg vinden in de maatschappij en hun afstand tot de reguliere arbeidsmarkt verkleint. Om dat te realiseren werkt B-OOST Scheldeland samen met DDS Streekregisseurs, VDABVVSGArktosCAW Oost-VlaanderenCGG Schelde Dender WaasDe Kiememino en Skill Builders.

Het project krijgt ondersteuning van Vlaanderen en de Europese Unie. Het project wordt ondersteund door Vlaanderen en de Europese Unie met een budget van 4.686.338,01 euro voor de periode 2024-2030.

Doelgroep en aanpak

Samen richten we ons op de niet-beroepsactieven en werkzoekenden in kwetsbare situaties met een multiproblematiek, die geen toegang vinden tot reguliere trajectbegeleiding of geen passend aanbod vinden. De deelnemers worden outreachend en aanklampend ondersteund in hun zoektocht naar duurzaam werk of een andere vorm van activering.  De levensdomeinen waarop gewerkt wordt, variëren per deelnemer, net als de duur van het traject.

Rol van psychosociale hulpverlening

Vaak wordt de zoektocht naar het vinden van werk belemmerd door psychosociale problemen. De kennis en expertise op het gebied van laagdrempelige psychosociale hulpverlening is de bijdrage van CAW Oost-Vlaanderen in de verschillende B-OOST-projecten. Het doel? Erop toezien dat de deelnemers aan het einde van hun begeleiding zelfredzamer, veerkrachtiger en zelfstandiger zijn, zodat ze hun weg naar de arbeidsmarkt en in de maatschappij kunnen terugvinden.