Probeer het gewoon!’: Muriel deelt haar motivatie om buddy te worden

In dit interview spreken we met Muriel, een gepassioneerde buddy die haar ervaringen deelt over het begeleiden van een cliënt. Ze vertelt openhartig over haar motivatie, de uitdagingen en de bijzondere momenten die het verschil maken. Haar verhaal is een bron van inspiratie voor iedereen die overweegt om een buddy te worden.

Wat betekent het voor jou om een buddy te zijn?

“Ik vind het leuk om te kunnen helpen en een verschil te kunnen maken in iemand zijn leven. Je doet iets kleins, maar het heeft een grote impact. Je helpt echt iemand door jouw aanwezigheid. Ik moet maar twee uurtjes per week van mijn tijd vrijhouden, wat voor mij niet veel moeite is, maar voor de cliënt zijn deze twee uurtjes zeer betekenisvol en ze maken een enorm verschil. Ik wil ook even het belang benadrukken van de coach in dit traject. Want wanneer er geen goede match tussen cliënt en buddy zou zijn, zou je dit traject veel moeilijker tot een goed einde kunnen brengen. Door dat mijn cliënt en ik zo een goede match waren, klikte het meteen! Dit maakte ook dat ons traject zeer vlot verlopen is.”

Wat waren jouw verwachtingen toen je met het buddywerk begon?

“Ik kwam uit een periode dat ik vrij veel thuis was doordat ik wachtende was tussen twee jobs. Ik wou mijn tijd zinvol invullen, en het sociale engagement sprak mij enorm aan. Ik ben met een open mindset in dit traject gestapt. Ik keek er met veel spanning naar uit om de cliënt te ontmoeten. Ik heb geen ervaring in de sociale sector, en was toch wel wat onzeker bij de start. Zou ik dit kunnen? Gaat het werken? Ga ik wel een meerwaarde zijn?”

Hoe heeft de rol van buddy jou persoonlijk verrijkt of veranderd?

“Ik ben nog meer empathisch geworden. Door de cliënt te leren kennen, ben ik nog meer gaan stilstaan dat bij het feit dat er ook in onze regio heel veel eenzaamheid en armoede heerst. Door in de leefwereld van de cliënt te komen, ben ik ook in contact gekomen met deze mensen waardoor je dit nog bewuster ervaart. Ik ben best wel geschrokken hoeveel mensen er effectief in zo’n situatie zitten. Deze mensen leren kennen, zie ik echt als een verrijking voor mijzelf. En dat je dan nog iets voor hen kan betekenen, maakt het dubbel zo fijn.”

Welke eigenschappen vind je belangrijk in een goede buddy?

“Empathisch zijn: je kunnen inleven in hun denk- en leefwereld vind ik heel belangrijk om hen zo goed mogelijk te begrijpen en te helpen. Gevoel voor humor hebben is ook een heel belangrijk aspect, want met humor kan je heel veel oplossen. Ook een open houding naar hen toe is heel belangrijk. Want wanneer je zelf geen open houding hebt, is het vaak heel moeilijk om hun vertrouwen te winnen. Hierbij komt dan ook nog eens dat je zeker niet mag neerkijken op mensen. En dan nog een laatste, belangrijke eigenschap is flexibel zijn. Zowel in tijd als in denken. Het kan altijd gebeuren dat de cliënt afbelt omdat het die moment niet past, en dan vind ik het belangrijk als buddy om mij wat aan te passen.”

Probeer het gewoon!

Wat was voor jou het moment waarop je het gevoel had dat je echt een verschil aan het maken was in het leven van een ander?

“Mijn cliënt keek er enorm naar uit om mij te zien, en dat vond ik heel fijn. Dit gaf mij ook het gevoel dat ik als persoon echt wel een meerwaarde was in haar leven. Wat ik ook fijn vond, was dat ik merkte dat ze ook echt luisterde naar wat ik haar zei en hiermee aan de slag ging. Vaak zei ze in de volgende ontmoeting: ‘Ik heb nagedacht over wat je zei,…’ Ikzelf heb ook heel veel voldoening gehaald uit het traject. In de eerste plaats doe je dit om iemand te helpen, maar hoe leuk is het dat je terwijl ook het gevoel hebt dat je voor jezelf iets doet? Je geeft heeft heel veel tijdens het traject, maar krijgt ook zo veel terug!”

Wat inspireerde je om een buddy te worden?

“Onze oudste dochter heeft een zware beperking. Hierdoor zijn wij in een rollercoaster van hulpverlening terecht gekomen. Ikzelf had een heel goede band met ieder van hen! Zij luisterden altijd naar mij, zonder te oordelen, ik kon met alles bij hen terecht. Hiervoor ben ik hen allemaal zo dankbaar, want deze steun was echt waar ik nood aan had op dat moment. Dit is ook de reden dat wij later als pleegouder gestart zijn. De maatschappij heeft zo goed voor onze dochter gezorgd in alle opzichten (dokters, financieel, voorzieningen, enzovoort) dat ik iets wou terug doen, uit dankbaarheid. Door deze gedachtegang ben ik ook terecht gekomen in de wereld van de buddy’s.”

Welke boodschap wil je meegeven aan iemand die nog twijfelt of die buddy zou worden?

“Probeer het gewoon! Het is zeer laagdrempelig. En lukt het je niet, dan heb je het tenminste geprobeerd. Het is ook een zeer leuke sfeer onder de buddy’s. De gesprekken samen geven je heel veel voldoening. Dus zowel je werk als buddy geeft veel voldoening, maar ook deel zijn van een groep vrijwilligers is heel fijn. Je staat er niet alleen voor.”

Buddy zijn voor iemand … Iets voor jou?

Op een zinvolle manier het verschil maken in het leven van anderen? Dat doe je bij CAW Oost-Vlaanderen, het Centrum Algemeen Welzijnswerk. Onze organisatie draait op de kracht van een diverse groep vrijwilligers en buddy’s. Samen zetten we ons in tegen onrechtvaardigheid en ondersteunen we de meest kwetsbaren. En hier is het mooie: bij CAW sta je er nooit alleen voor. Met permanente vorming en een warme omkadering bieden wij je de nodige ondersteuning.

Kiezen voor CAW Oost-Vlaanderen betekent kiezen voor een lokale organisatie die dicht bij huis is maar groots in impact.

Tijd om het verschil te maken – wordt buddy bij het CAW! Ontdek hier onze vacatures voor vrijwilligers en buddy’s.