Project 2024: ‘Naar een toegankelijke hulp voor LGBTI+ jongeren’

De Centra voor Algemeen Welzijnswerk focussen zich in 2024, geruggesteund door de projectmiddelen van Departement Zorg, op het uitbreiden van het aanbod van kennis, sensitieve attitude en vaardigheden rond LGBTI+ thema’s van CAW-medewerkers. Uit onderzoek weten we dat LGBTI+ personen makkelijker naar hulpverlening stappen wanneer hulpverleners LGBTI+ sensitief werken. Dit is een nieuwe stap in het toegankelijker maken van ons aanbod voor LGBTI+ jongeren. CAW Oost-Vlaanderen zal als referentie CAW Genderdiversiteit dit project coördineren. We doen dit in nauwe samenwerking met Transgender Infopunt en Çavaria.

Wat gaan we doen?

Concreet focussen we ons op 4 acties.

  1. Externe opleiding door KLIQ
  2. Interne reflectieve workshops
  3. Webinars
  4. Uitbreiding aandachtspersonen LGBTI+

Ten eerste zal binnen elk CAW een vormingsaanbod komen door Kliq (vormings – en trainingscenrum van Çavaria). In deze trainingen worden werknemers van het CAW verdiepend gevormd rond werken met LGBTI+ jongeren. In het najaar van 2024 zullen werknemers kunnen deelnemen aan interne digitale reflectieworkshops rond het LGBTI+ thema. De bestaande webinar rond genderdiversiteit zal worden aangevuld met basiswebinar LGBTI+ en verdiepende korte webinars met aandacht voor subthema’s. En ten laatste willen we de bestaande aandachtsmedewerkers LGBTI+ verdubbelen waar nodig.

Terugblik op de voorbije jaren

Sinds 2019 is er een structurele samenwerking tussen de CAW en Transgender Infopunt (TIP). Melanie Verbeke als liaisonfiguur brengt het transgenderthema binnen in elk CAW en is aanspreekfiguur voor vragen rond dit thema. Elke CAW-regio heeft daarnaast ook een aandachtspersoon die het thema op de CAW-agenda plaatst en signalen capteert en bespreekt.

In 2021 hebben we met extra middelen van staatssecretaris Schlitz het Transgenderthema uitgebreid naar LGBTI+, dit in nauwe samenwerking met TIP en Çavaria. Met deze middelen hebben we onderzocht wat de noden zijn van CAW-medewerkers rond dit thema, we hebben tevens onderzoek verricht naar de noden en drempels naar hulpverlening bij LGBTI+ jongeren. We hebben ons voornamelijk toegespitst op de kruispunten leeftijd (jongeren), opvang, wonen en geweld.

Waarom willen we meer inzetten op LGBTI+ personen en het versterken van CAW medewerkers?

Is de extra aandacht voor LGBTI+ personen wel nog nodig, is een vraag die soms gesteld wordt. Als België scoren we hoog op de European Rainbow Index, de rechten voor LGBTI+ personen lijken vrij goed gewaarborgd. Dit is juridisch inderdaad zo. Helaas moeten we ook vaststellen dat de maatschappelijke aanvaarding niet altijd volgt en dat polarisering rond dit thema groter wordt. Het onderzoek ‘Genoeg, enough, assez’ (2023, TIP) toont dit heel duidelijk. Belangrijke variabelen verbonden met geweld zijn: leeftijd (jongeren zijn kwetsbaarder), economische kwetsbaarheid en behoren tot een etnisch-culturele minderheid. Gevraagd naar het meest impactvolle incident, blijkt in meer dan 40% de pleger gekend te zijn (bv. Ouders, medeleerlingen, enz.). De impact van geweld is bekend en wordt bevestigd door dit onderzoek: Lagere levenstevredenheid en mentaal welzijn én meer zelfdodingsgedachten en zelfmoordpogingen. Voor wie meer wil weten rond dit onderzoek verwijzen we graag naar Genoeg-Enough-Assez | Transgenderinfo.

We kunnen uit interne bevragingen en onderzoeken zoals ‘Genoeg’ besluiten dat er een blijvende vraag is naar opleiding rond het LGBTI+ thema bij medewerkers om de handelingsverlegenheid te verlagen. Daarnaast moeten we blijven zoeken hoe we de hulp voor (jonge) LGBTI+ personen naar onze hulpverlening kunnen toegankelijker maken. De geruststelling dat men bij een hulpverlener terecht komt die naast een empathische houding ook kennis en oog heeft van de gevoeligheden van de doelgroep is hierbij een bepalende factor.

Voor meer informatie rond het project kan je terecht bij Ellen Van Vooren via ellenvanvooren@cawoostvlaanderen.be