Straathoekwerkers brengen verhalenboek uit

Limburgs Steunpunt Straathoekwerk en SAM brengen samen het verhalenboek ‘Rondom’ uit met daarin een verzameling van verhalen die verwoord zijn door straathoekwerkers. Naast de verhalen en gedichten, vullen partners vanuit hun ervaring of werksituatie deze straatverhalen aan. Op die manier worden alle hoeken van straathoekwerk belicht.

Lees hieronder een fragment uit het boek.

Het verhaal van Jan

Het verhaal van Jan is één van de verhalen van het verhalenboek. Jan werd uit zijn woning gezet, belandde op straat en werd dakloos. Als hij geen plek had om te slapen, doolde hij ‘s nachts rond en wachtte op de eerste zon. Hier en daar kon Jan bij mensen thuis op de zetel slapen. Na een tijdje kwam Jan in contact met een straathoekwerker.

“Hoi, ik ben Jan en ik ben dakloos”. Zo stelde Jan zich voor aan de straathoekwerker. Jan definieerde zichzelf als dakloze en zo werd hij gezien door de maatschappij. De straathoekwerker keek voorbij dit label en helpt Jan met het zoeken naar een woning. Andere mensen vertrouwen is voor Jan een uitdaging. De straathoekwerker neemt de tijd om Jan beter te leren kennen en bouwt zo een vertrouwensrelatie met hem op.

Op een bepaald moment was Jan klaar voor de eerste stap. Een referentieadres aanvragen bij het OCMW. De OCMW-medewerkster van Cabrio (een multidisciplinair en autonoom team dat werkt met dak- en thuislozen, nvdr) zorgde voor opening binnen het OCMW. Jan kon op deze manier met een schone lei beginnen en één maatschappelijk werker werd aan Jan toegewezen die hem zou opvolgen.

De straathoekwerker neemt de tijd om Jan beter te leren kennen en bouwt zo een vertrouwensrelatie met hem op.

Om naar oplossingen te zoeken voor op lange termijn nam de straathoekwerker contact op met heel wat diensten uit de buurt. Er werd informatie vergaard over de verschillende diensten en bekeken of er een samenwerking mogelijk was. De dingen waar de straathoekwerker en Jan tegen botsten werden gesignaleerd naar het Lokaal DaklozenOverleg. Op die manier kon bespreekbaar worden gemaakt hoe het eventueel anders kon. In de hoop dat er in de toekomst minder situaties zoals die van Jan zouden voorvallen.

Voor Jan is die toekomst er al. Hij houdt zijn sleutels stevig vast. Na meer dan een jaar verder staan de straathoekwerker en Jan voor de deur van zijn noodstudio. Het is een tijdelijke oplossing, maar een bed zien, dat echt van hem is, maakt Jan hoopvol. Door een goede samenwerking met Jan, de straathoekwerkers en het netwerk durven we stilletjes te dromen van een toekomst voor Jan.

Verhalenboek ‘Rondom’

Verhalenboek ‘Rondom’ vertelt verhalen van verschillende kanten van straathoekwerk. Het verhaal van Jan is één van de verhalen dat hierin te lezen is. In het verhalenboek zijn er nog veel meer verhalen te ontdekken rond straathoekwerk.

Het verhalenboek ‘Rondom’ is voor iedereen te koop. Het verhalenboek kost €15 bij verzending en €10 bij afhalen. Interesse om het verhalenboek te kopen? Stuur dan een mail naar liss@cawlimburg.be. De digitale versie is hier gratis te downloaden.