Van loopbaanverlies naar zingeving

Na een carrière in de industrie en een onvrijwillig vertrek tijdens een besparingsronde, vond onze geïnterviewde Lucienne Van Oudenhove nieuwe zingeving in vrijwilligerswerk. In dit interview deelt zij haar inspirerende verhaal over hoe zij bij het CAW in Aalst terechtkwam, wat haar rol als baliemedewerker inhoudt, en de persoonlijke voldoening die zij uit dit werk haalt.

Hoe ben je ertoe gekomen om vrijwilliger te worden?

“Toen ik een drietal jaar geleden, na een loopbaan van ruim veertig jaar in de industrie, waarvan de laatste 27 jaar in hetzelfde bedrijf, het slachtoffer werd van een grote ‘besparingsronde’ stortte mijn wereld zowat in. Het was een harde dobber om dit te verwerken mede door de COVID-19-periode, maar gelukkig bleef ik mijn positieve ingesteldheid bewaren. Na een tijdje drong het tot mij door dat ik nog te veel dynamisme en energie had om te blijven stilzitten en dat het jammer zou zijn deze zomaar verloren te laten gaan. Toen besloot ik vastberaden vrijwilligerswerk te gaan doen om een bijdrage te kunnen leveren aan een organisatie en aan de maatschappij. Voornamelijk de sociaal-maatschappelijke sector (zorg en welzijn) sprak mij aan. Op de website vrijwilligerswerk.be trok de vacature voor ‘Baliemedewerker’ bij het CAW in Aalst mijn aandacht. Ik heb meteen gereageerd en voilà: na anderhalf uur kreeg ik al een telefoontje en werd ik uitgenodigd voor een gesprek en een paar inlevingsmomenten. Door de geweldige eerste ervaringen en de opleiding van toegewijde collega’s en coach, nam ik al heel snel de beslissing om er aan de slag te gaan.”

Wat is de taak van een baliemedewerker bij CAW Oost-Vlaanderen?

“In het CAW-huis in Aalst bieden deskundige hulpverleners hulp aan mensen met vragen en problemen; zoals opvang, crisishulp, wonen, relatie en gezin, begeleiding …. De baliemedewerker ondersteunt hierbij zodat de instroom van telefoons en cliënten wordt toegeleid naar de juiste hulpverlener. Je bent als het ware het eerste aanspreekpunt voor zowel telefonische als fysieke contacten met mogelijke cliënten, partners, leveranciers …”

Hoe ziet een typische werkdag eruit voor jou?

“Ik verwelkom de bezoekers, meestal cliënten, probeer hen met een glimlach op het gemak stellen en verwijs hen door naar de hulpverlener, die ik meteen op de hoogte breng van hun aankomst. Hierbij ga ik discreet en respectvol om met een grote diversiteit aan mensen. Ik beantwoord de inkomende telefoonoproepen, schakel door naar de juiste persoon, of noteer berichten die ik dan doorgeef aan de hulpverleners of de betrokken dienst(en). Ik verstrek ook algemene info omtrent de werking van het CAW. Mijn vroegere beroepservaring komt hierbij goed van pas: vlot overweg kunnen met computer, telefoon, e-mail en Outlook-agenda’s, vreemde talen, en communicatief handelen. Dit alles gebeurt in directe en nauwe samenwerking met alle collega’s die me, zonder enige uitzondering, met veel warmte en bereidwilligheid nog verder wegwijs maken in het reilen en zeilen van de organisatie. Als baliemedewerker werken we in shiften van telkens 4 uur (voormiddag of namiddag). We maken gebruik van een handig systeem om belangrijke gegevens te delen met de collega-vrijwilligers, coaches en teamleiders. Ik heb gekozen om tweemaal per week een shift te verzekeren.
Er worden geregeld teamvergaderingen (of teamdagen) voor de baliemedewerkers georganiseerd. Deze bieden de mogelijkheid elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen in een leerrijke, ontspannen en leuke sfeer. Bovendien wordt ons ook de kans geboden om deel te nemen aan activiteiten met de vaste medewerkers, zoals via opleidingen en ontspannende activiteiten.”

Hoe maak jij het verschil?

“Als baliemedewerker ben je het gezicht, de ogen en de oren van de organisatie. Het is belangrijk dat mensen met problemen zich welkom voelen en warm onthaald worden bij hun zoektocht en op hun weg naar hulp. Anderzijds draagt de ondersteuning aan de balie bij tot het verlichten van het administratieve werk van de hulpverleners, zodat zij meer tijd en aandacht kunnen besteden aan hun cliënten.”

Wat maakt vrijwilligerswerk waardevol voor jou?

“Er heerst een aangename sfeer en ik voel me er steeds welkom. Ik voel me als het ware lid van een grote positieve, hartverwarmende familie die mijn bijdrage waardeert. Het werk zorgt voor structuur en regelmaat in mijn leven, geeft mij weer zelfvertrouwen en het gevoel dat ik ‘nodig’ ben. Sommige situaties zijn vrij confronterend maar tegelijkertijd verrijkend, waardoor ik meer leer te relativeren en dankbaar te zijn om wat ik heb.

Het is een waardevolle beleving om talenten belangeloos in te zetten. Dit geeft een enorme voldoening! Dankjewel voor deze kansen!”

Wil jij als vrijwilliger werken bij CAW Oost-Vlaanderen?

Het CAW kan niet zonder vrijwilligers. Je vindt er studenten, actieve gepensioneerden en professionelen die in hun vrije tijd hun talenten aanbieden. Sommigen draaien al jaren mee en zorgen mee voor de dagelijkse werking. Anderen engageren zich voor een bepaalde periode of werken mee aan een project. Heb je goesting én tijd in zinvol vrijwilligerswerk? Bekijk dan de vrijwilligersvacatures op onze website.