"We moeten er absoluut voor zorgen dat slachtoffers en hun omgeving zich gehoord voelen."

Vlaams minister van Welzijn Caroline Gennez bracht een bezoek aan Slachtofferhulp van CAW Antwerpen en sprak er met hulpverleners, vrijwilligers en getuigen. “We moeten er absoluut voor zorgen dat slachtoffers en hun omgeving zich gehoord voelen”, zegt ze.

Wie slachtoffer wordt van een misdrijf of een andere schokkende ervaring zoals een verkeersongeval, brand, of zelfdoding in de omgeving, kan bij Slachtofferhulp van CAW terecht. Vlaams minister van Welzijn bracht een bezoek aan CAW Antwerpen.

Ze maakte kennis met de werking van slachtofferhulp en ging in gesprek over welke impact een schokkende ervaring kan hebben. Ze hoorde verhalen over stalking, intrafamiliaal geweld, kindermisbruik, zelfdoding en zwaar geweld. Ze sprak met hulpverleners en vrijwilligers over hoe zij op een moment dat het leven van mensen door elkaar geschud wordt rust, ruimte, veiligheid en een luisterend oor bieden.

Mensen komen bij slachtofferhulp terecht via de politie, huisarts, hun omgeving of zetten zelf de stap. De getuigen spreken over zich gehoord voelen, over warmte, vertrouwen, tips krijgen om verder te kunnen, over iemand kennen die écht naar je luistert, en die je naast emotionele ook praktische en juridische informatie geeft, over de kracht van je verhaal te kunnen vertellen en erkenning te krijgen.

Caroline Gennez: “Wat ik fantastisch vind, is dat het zeer omarmend is en echt vertrekt van de pijn van mensen en er heel begripvol en persoonlijk mee wordt omgegaan. Dat maakt echt het verschil tussen een begin van hulp of traumaverwerking en mensen die zich niet gehoord voelen door politie, justitie of het zorglandschap. Dat moeten we absoluut proberen te vermijden om extra trauma te voorkomen. Zowel voor wie slachtoffer werd als voor hun omgeving, moeten we zorgen dat mensen zich gehoord voelen. De eerstelijnshulp is superbelangrijk, dat geldt ook voor slachtoffers.”

In Vlaanderen en Brussel zijn verschillende instanties betrokken zijn bij slachtofferzorg: slachtofferbejegening bij de politie, slachtofferonthaal bij de justitiehuizen en Slachtofferhulp bij CAW. Zij werken nauw samen om slachtoffers te ondersteunen en om hun rechten te garanderen.

Meer informatie

Beelden: Atilla Erdem