Wat geeft jou energie?
De grote vakantie loopt bijna ten einde. Collega’s, buren, vrienden keren druppelsgewijs terug uit hun – ongetwijfeld – welverdiende vakantie.
“En, heb je er van genoten?” “Kunnen loslaten?” “Terug opgeladen?” Het lijkt wel alsof die enkele dagen, weken misschien, ervoor moeten zorgen dat je er terug een heel jaar helemaal vol energie tegenaan kan.
Toch blijkt dat niet altijd zo te zijn, want we zijn collectief moe. De resultaten van de gezondheidsenquête (2018) tonen aan dat het aantal mensen met depressie en langdurige vermoeidheid toeneemt in België. Langdurige vermoeidheid staat intussen bij zowel mannen als vrouwen in de top tien van de meest gerapporteerde chronische ziekten en aandoeningen. En maar liefst 31,5 % van de Belgen boven de 15 jaar geeft aan angstig of depressief te zijn.
Het lijkt er gewoon bij te horen. Moe zijn, geen energie meer hebben na een dag werken. Thuis komen, het huishouden zo goed en zo kwaad als kan klaren en dan neerploffen in de zetel. Uitgeput. Aftellend naar het welverdiende weekend.
Rustiger aan
Zoekend naar waarom we zo uitgeput zijn, denken we vaak dat we het rustiger aan moeten doen. Maar misschien is dat niet zo. En moeten we het gewoon anders doen. Misschien werken we niet teveel, maar laden we gewoon te weinig op?
Staan we daar eigenlijk wel genoeg bij stil? Bij wat ons energie gééft?
Uiteraard is het erg belangrijk dat je basisbehoeften voldaan zijn: eten, drinken, onderdak, veiligheid. Maar wanneer dat in orde is, wat geeft dan die extra prikkel, die bruis aan je leven. Wat doet jou echt plezier. Wat maakt dat je je goed voelt bij wat je doet, tijdens je werk, maar ook daarbuiten. Hou je ervan creatief bezig te zijn, dingen te bedenken, of dingen te maken? Werk je graag samen met mensen of ben je net graag op jezelf bezig? Heb je behoefte aan een stille plek of geeft wandelen in de natuur jou letterlijk en figuurlijk de nodige zuurstof? Wat doe je eigenlijk met al die – vaak te weinig benutte – talenten en energie?
Dacht je al eens aan vrijwilligerswerk?
Je inzetten voor een ander geeft namelijk ook terug energie. Het geeft je een positief doel buiten jezelf, je leert er nieuwe vaardigheden of kan je talenten volop inzetten. Je leert nieuwe mensen kennen en je ervaringen verbreden. Het is bewezen dat een ander helpen positieve invloed heeft op stress en angsten. De betekenisvolle connectie die je met een ander maakt zou zelfs oxytocine vrijgeven in je lichaam; wat dan weer je weerbaarheid tegen stress en angst hoger maakt.
Klinkt goed, niet?
Dus waarom je niet inzetten als vrijwilliger? Bijvoorbeeld in ons CAW. Zo zoeken we elk najaar gemotiveerde inslapers voor de winteropvang. En momenteel hebben we heel wat helpende handen nodig voor de ondersteuning van maatschappelijk kwetsbare mensen bij het Woonanker, in de Bezoekruimte en in het Inloopcentrum in Tienen.
Heb je hier zin in? Of heb je andere ideeën of vragen over werken als vrijwilliger? Neem dan gerust contact op met Jo De Keyzer.