Wouter Torfs, voorzitter van CAW over ouderschap
Hij is de vader van Kaat (36), Evelien (35), Toon (32) en Tine (28) en de opi van Linus (20 maanden) en Nico, een meisje van tien maanden. Nu nog vooral CEO van Schoenen Torfs en straks ook voorzitter van CAW Groep. Een gesprek met Wouter Torfs over ouderschap.
Heb jij ooit de vraag gekregen hoe je ouderschap met je job combineert?
Wouter: ”Zeker! En weet je van wie ik die vraag kreeg? Van vrouwelijke collega’s die me erop wezen dat zij als vrouw altijd moeten uitleggen hoe ze een drukke baan met hun gezin combineren, terwijl die vraag zelden aan mannen wordt gesteld. Het is iets wat we absoluut onder ogen moeten zien en ik zie de jongere generaties daar godzijdank stappen in zetten. En dan ben ik zelf eigenlijk altijd wel een aanwezige papa geweest. Toen de kinderen klein waren, was ik om zeven uur thuis en hielp ik met verhaaltjes lezen, bad en bed. Want mijn vrouw, die tandarts is, begon om half negen ’s avonds terug te werken. Maar dat gezin dragen, dat is toch de mama. Ik ben in het beste geval een goede onderkapitein.”
Wat is het makkelijkste? Een bedrijf leiden of kinderen opvoeden?
“Ik vind het even moeilijk of even gemakkelijk. Het is in de twee situaties stilstaan bij wat er gebeurt, je bewust worden van je eigen patronen, zowel in opvoeding als in leiderschap, openstaan voor feedback, zowel van je partner, je kinderen als je medewerkers. En sorry kunnen zeggen, nooit opgeven. Never give up. Face the brutal facts, but never lose hope. Dus de waarheid onder ogen zien, maar de hoop nooit verliezen. En voor mij is dat de kracht van liefde. Dat is de essentie, zowel binnen het bedrijf als in mijn gezin.”
Heb jij, wat ouderschap betreft, een missie en een visie, zoals je dat ook voor Schoenen Torfs hebt?
“Ik vind dat een heel verrassende vraag. Het maakt me er alert op dat Annemie en ik daar nooit zo uitdrukkelijk hebben over nagedacht. Wat is onze visie? Wat zijn onze waarden? Dat is allemaal heel impliciet en heel organisch en dat groeit. We zijn al samen sinds we zeventien en achttien waren. Ik denk dat de belangrijkste krachtlijn van mijn vrouw en mij liefde is, graag zien. Dat zit in alles wat we doen: onze kinderen de weg wijzen, grenzen stellen, aanmoedigen… Dat vertrekt allemaal vanuit onvoorwaardelijk graag zien. En als dat je innerlijk kompas is, moet je er denk ik op vertrouwen dat je niet zoveel fout kan doen.”
Zijn er dingen uit je eigen opvoeding die je wel of niet wilde meenemen?
“Ik was een jaar of dertien en op een bepaald moment gaf ik mijn vader geen kus meer en hij mij ook niet. Dat vond ik spijtig en ik heb mij toen voorgenomen om altijd dat fysieke contact met mijn kinderen te behouden. En dat is gelukt. Ook omgaan met verwachtingen is er zo eentje. Ik kom uit een generatie waar je best doen ontzettend belangrijk was. Altijd met veel liefde, maar ook altijd in functie van je best doen. De liefde werd dan wat voorwaardelijk. Dat ging ik anders aanpakken. Maar om eerlijk te zijn, betrap ik mezelf er soms op dat ik het soms ook doe.”
Jij maakt elk jaar met elk van je kinderen een afspraak voor een uitgebreide babbel, om te vragen hoe het met hen gaat en te zeggen dat je hen graag ziet.
“Dat klopt. Een keer per jaar neem ik elk van mijn kinderen mee naar een goed restaurant voor een uitgebreide babbel. Ik wil dan echt, oprecht en met volle aandacht horen hoe het met hen gaat en heel uitdrukkelijk zeggen: ‘Ik zie je graag’. Het is een traditie die bestaat sinds Kaat 12 is. Die eerste keer was ze wat onwennig. ‘Moet dat nu echt, vader?” Maar nu is ze 36 en we genieten daar allemaal van. Het is een ontzettend mooi moment en het doet zoveel deugd. Ik wil dat heel graag blijven doen.”
Ben je ook al wel eens een twijfelende ouder?
“Uiteraard, ik denk dat elke ouder momenten heeft dat hij twijfelt. Doe ik het goed? Heb ik wel goed gereageerd? Dat zijn vragen die alle ouders zich stellen.”
Je hebt het ook vaak over de kracht van kwetsbaarheid. Zit kwetsbaarheid per definitie in ouderschap?
“Ik denk dat je in je leven niks kwetsbaarder kan doen dan ouder worden. Je bent het target om gekwetst te worden van het moment dat ze geboren worden. Maar het is het schoonste van het schoonste in het leven.”
Naast vader en opi ben je sinds kort ook een soort vader van CAW. Je bent de nieuwe voorzitter van CAW Groep.
“Ik geloof heel erg in een warm Vlaanderen en ik denk dat CAW daarin een fundamentele rol kan spelen. Mijn kennis en ervaring bij Schoenen Torfs wil ik heel graag delen, want ik ben ervan overtuigd dat de privésector en de non-profitsector veel van elkaar kunnen leren. Ik wil van CAW ook mee een bekender merk maken en een mooie werkplek. Ik heb er in elk geval heel veel goesting in.”
Schoenen Torfs werd tien keer uitgeroepen tot Beste Werkgever van België en een keer tot beste Werkgever van Europa. Breng je ook die ervaring mee naar CAW?
“Dat is de vraag die me al het meeste gesteld is: ‘Ga je ook van CAW een Great Place to Work maken?’ Uiteraard gaat het niet om een of ander recept of toverformule, maar het is wel mijn ambitie om de ervaring en kennis die ik op dat vlak heb, bij CAW binnen te brengen. Ik denk dat gelukkige hulpverleners ook zorgen voor gelukkige cliënten. Ik zag hier al heel wat gedreven mensen en mooie projecten. CAW heeft alle troeven in handen om die fijne werkplek te zijn, want de essentie van het werk zit net in die zingeving, hun job doet ertoe, het
zijn allemaal verschilmakers. Die troeven kan CAW absoluut meer uitspelen.”
Beeld: Christophe Morren
Interview: Annik Verheyen