Budgetgroepen op maat: financiële kennis en vaardigheden aanleren

BIZ (BudgetInzicht) ondersteunt professionals zoals advocaten en hulpverleners om financiële kennis en vaardigheden te delen met cliënten. Op die manier krijgen cliënten die worstelen met hun financiën de nodige hulp om hun situatie weer op de rails te krijgen. Bij BIZ staan de ondersteuning van hulpverlening en schuldpreventie centraal. Het uitgebreide aanbod omvat verschillende diensten voor budgetbegeleiding, schuldbemiddeling en budgetbeheer.

De budgetgroep: hoe werkt het?

Een van deze op maat gemaakte diensten zijn de ‘budgetgroepen’. Zo’n budgetgroep is specifiek ontworpen om cliënten te helpen bij het vergroten van hun financiële kennis en vaardigheden. Eerst en vooral, stel je zelf een groep cliënten samen die wat extra hulp gebruiken kan. Afhankelijk van de behoeften van jouw cliënten, heb je de keuze uit maar liefst 12 verschillende modules zoals ‘verzekeringen: wat en hoe’, ‘facturen lezen en betalen’, ‘reclame en boodschappen doen’ enzovoorts. Je kiest één of meerdere thema’s die je graag met de groep wilt aanpakken. Een medewerker van BIZ komt bij de groep cliënten langs om deze op een interactieve manier te bespreken.

Wil je zelf aan de slag met het materiaal om jouw cliënten te begeleiden? Dan kan je een kant-en-klaar pakket aanvragen. Deze pakketten kan je komen afhalen, maar ze zijn ook online beschikbaar.

Meer informatie nodig?

Of wil je al meteen een afspraak inplannen? De nodige info, bestanden en formulieren bevinden zich op deze webpagina.

Een alternatief?

BIZ weet dat het soms moeilijk is om cliënten te motiveren om aan zo’n activiteit deel te nemen. Voor die reden hebben we een budgetpraatcafé opgericht: een laagdrempelig alternatief voor de budgetgroepen. Zo kan er eerst vertrouwen worden opgebouwd, om vervolgens verder met financiële thema’s aan de slag te gaan. Meer informatie vind je op deze webpagina.

Nog enkele zaken om rekening mee te houden

Dit aanbod geldt alleen voor cliënten die al een lopend hulptraject hebben bij CAW. Denk aan woonbegeleiding, justitiële begeleiding, gezins- en relationele hulp … Bovendien is budgethulpverlening altijd beperkt in tijd (maximaal een half jaar) en wordt het nooit langer aangeboden dan het lopende hulptraject. Als cliënten toch voor een langere periode hulp nodig hebben, worden ze doorverwezen naar het lokale OCMW.